MISE EN PLACE

Werkzoekenden en werkgevers dineren, wethouders serveren

Feestelijke start opleiding en arbeidspool Mise en Place bij Restaurant Fleuri op Landgoed Zonheuvel woensdag 18 november jongstleden.  

Aan tafel vinden geanimeerde gesprekken plaats tussen werkgevers uit de regionale horeca en hospitality branche en mogelijke kandidaten voor Mise en Place, een vernieuwende aanpak om werkgevers te helpen aan goed opgeleide medewerkers en flexibel in te zetten personeel. Voor werkzoekenden die om welke reden dan ook niet gemakkelijk een baan vinden, is Mise en place een kans om aan de slag te gaan in de horeca en hospitality branche. Het diner is de feestelijke start van dit project. Acht grote regionale werkgevers hebben hun medewerking al toegezegd.
In de keuken gaat het er al net zo geanimeerd aan toe als aan tafel. Daar staan wethouders van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Zij helpen met het bereiden van de maaltijd, serveren en ruimen af. Daarbij krijgen ze hulp van de directeur van de Regionale Dienst Werk en Inkomen (RDWI) en de voorzitter van het College van Bestuur van het MBO Amersfoort.

Mise en Place!

Het project – dat de naam Mise en Place heeft gekregen – biedt werkzoekenden een opleidingstraject op maat en de mogelijkheid om doorstromen naar vaste een baan. Via een gezamenlijke aanpak tussen lokale werkgevers, onderwijs en overheid worden mensen die om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben voorbereid op het werken in de horeca- en hospitality branche. De deelnemers krijgen een maatwerkopleiding passend bij hun competenties en de eisen die werkgevers stellen. De praktijkopleiding wordt verzorgd door het MBO Amersfoort. De eerste 4 maanden doen de kandidaten op basis van hun ontwikkel mogelijkheden werkervaring op bij Landgoed Zonheuvel in Doorn. In de laatste twee maanden lopen de kandidaten stage bij de deelnemende werkgevers, zodat beide partijen vast aan elkaar kunnen wennen.

Maatwerk

Het unieke aan Mise en Place is dat iedereen die moeite heeft om een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen mee kan doen. Hoog of laag opgeleid, oud of jong, met een arbeidsbeperking, met of zonder ervaring. Kandidaten worden geselecteerd op geschiktheid voor werken in de horeca- en hospitality branche. Na afronding van het opleidingstraject, vormen deelnemers een pool van goed opgeleide medewerkers, de aangesloten werkgevers hebben toegezegd flexibel of vast gebruik te maken van de pool medewerkers die door project ontstaat. Het Werkgeverservicepunt van de RDWI draagt zorg voor de regie zodat de kandidaten bij de juiste werkgever terecht komen

Lokale samenwerking
In Mise en Place werken de RDWI, Landgoed Zonheuvel, Brothers Horeca Groep, Hotel Oud London, Conferentieoord Woudschoten, Lunchroom Samen in Zeist, Postiljon Motel, Hotel de Biltsche Hoek, Restaurant ’t Jagershuys en het MBO Amersfoort samen. RDWI directeur David van Maanen prees de deelnemende werkgevers voor hun betrokkenheid en de kansen die ze hiermee creëren voor talentvolle potentiële medewerkers. Al tijdens het kick off diner zijn de eerste werkafspraken tussen werkgevers en kandidaten gemaakt. De komende maanden worden alle deelnemers voor de eerste opleidingsronde geselecteerd. Zij starten hun opleiding in januari en zijn vanaf juli inzetbaar bij de deelnemende werkgevers.

Foto’s door Colijn van Noort