Moestuin, kwekerij en bomenhub

In de moestuin worden groente, kruiden en fruit voor het restaurant van Hotel- en Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel verbouwd. Sinds 2021 is de moestuin in het beheer gekomen van onze Landgoedbeheerder Goedlandt onder leiding van Peter van Doorn. Naast de moestuin beheren Peter en zijn team ook de bomenkwekerij én de bomenhub. Tevens brengt hij studenten, van diverse opleidingen in het groen, in contact met de praktijk van de moestuin, kwekerij en de bomenhub.

Biologisch en circulaire moestuin

De Zonheuvel moestuin is zoveel mogelijk biologisch & circulair opgezet met advies van Thea Dengerink (groen erfgoedadviseur van Landgoed MeerWaarde). Maar wat houdt circulaire landgoedbeheer eigenlijk in? Circulair landgoedbeheer is landgoedbeheer dat gericht is op het bereiken van een zo groot mogelijke mate van zelfvoorziening met behulp van duurzame methoden en technieken. Een klein voorbeeld: alle groente en fruit dat niet meer bruikbaar is in de keuken van Hotel Landgoed Zonheuvel gaat in een compost-kliko. Goedlandt verwerkt deze compost als voedingsbodem in de aarde van de moestuin en kwekerij.

Geschiedenis

De historische moestuin & kwekerij van 1903 is opgezet na de komst van schrijver en liefhebber van de goede keuken Maarten Maartens op Landgoed Zonheuvel. In de 19e eeuw was er al een kwekerij en de schets van de tuin uit 1923 laat de tuin zien met drie broeibakken en enkele schuren.