MVO VERKLARING LANDGOED ZONHEUVEL

MVO Verklaring Landgoed Zonheuvel

Temidden van de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug, ligt Landgoed Zonheuvel. Het voorrecht dat Landgoed Zonheuvel van deze prachtige locatie gebruik mag maken leeft zeer bewust in de bedrijfsvoering en heeft als logisch gevolg dat men zich actief inzet om het Landgoed en gebouwen zo milieuvriendelijk mogelijk in stand te houden voor onze toekomstige generaties.
Voor Landgoed Zonheuvel in Doorn is MVO ‘natuurlijk doen’

Wij zien het als een zorgplicht om onze sociale- en milieuvriendelijke bedrijfsvoering uit te dragen ter stimulering voor een ieder die deze visie deelt (en nog niet deelt).

Bewust van het feit dat Landgoed Zonheuvel deze wensen en plichten niet alleen kan vervullen stelt het zich open voor suggesties en adviezen van derden maar ook van al haar medewerkers. Al onze collega’s zijn verplicht om de werkzaamheden uit te voeren volgens het op dat moment geldende MVO-beleid. Wij vragen van onze medewerkers ‘natuurlijk mee te doen’ in het proces van duurzaamheid.
Onderstaand enkele voorbeelden hoe Landgoed  Zonheuvel haar milieu-, duurzaamheids- en sociale aspecten heeft verwezenlijkt, continueert en waar mogelijk uitbreidt met ‘people planet profit’ in gedachten.

mvo verklaring

People

Vanuit die overtuiging werkt  Landgoed  Zonheuvel, want ‘natuurlijk doen’, dat is waar Landgoed Zonheuvel voor staat. Met de ervaring om betrokkenheid te vergroten en wat stilstaat in beweging te brengen en te houden. Het resultaat hiervan is een goede afstemming tussen de (veranderende) doelen van de organisatie en de (veranderende) wensen, behoeften en mogelijkheden van de individuele medewerker. Zodat de duurzame inzetbaarheid van een medewerker gerealiseerd kan worden. De gezondheid, ontwikkeling, motivatie, betrokkenheid en werk- & privébalans van de mens staat bij ons centraal.

Wij geloven erin dat werkgeluk voor een belangrijk deel het succes van de organisatie bepaalt. Op Landgoed Zonheuvel ligt de focus op wat jouw passie is en wat jouw bijdrage is aan de organisatie nu en in de toekomst. Als onderneming faciliteren wij mogelijkheden om duurzaam te participeren.

De projectgroep ‘Duurzame Inzetbaarheid’ speelt hierin een belangrijke rol. Medewerkers nemen eigen verantwoordelijkheid om hiermee aan de slag te gaan. Bevlogen medewerkers hebben energie, zijn intrinsiek gemotiveerd, werken met passie, nemen verantwoordelijkheid en zijn trots op wat ze doen.

Ook onze medemens achten wij zeer hoog. Daarom organiseren wij op basis van vrijwilligheid jaarlijkse activiteiten, zoals :

– De verzorging van het kerstdiner t.b.v. De Stichting Woon en Zorgwensen.
– Vrijwilligerswerk voor de Stichting Present.

Daarnaast bieden wij werkgelegenheid aan mensen met een beperking. Organisaties zijn effectiever wanneer medewerkers meedenken en meedoen.

Planet:

Landgoed Zonheuvel realiseert zich het belang van de aarde en daarom schakelen wij steeds meer over naar zoveel mogelijk biologische/duurzame teelt of fabricage. De omgang met bodem, water, lucht en biodiversiteit is aan strenge regels gebonden.

Een groot deel van onze producten hebben het keurmerk Fairtrade, FSC, Utz, of andere biologische/duurzame normeringen. Het uitgangspunt is voor ons een gezond milieu, nu en in de toekomst.

Zo beschikt Landgoed Zonheuvel over:

– Eigen biologische groenten- en fruittuin voor gebruik in ons restaurant.
– Eigen bijenkolonie.
– Een composteermachine om organisch- en keukenafval te composteren. Het  compost wordt gebruikt in onze biologische tuin of in geval van overschot wordt het  aan de gast of onze medewerkers aangeboden.
– Afvalpers, hiermee wordt de ritfrequentie van onze afvalverwerker gereduceerd.
– Ondergronds gescheiden papier-, glas- en restafvalopslag.
– Batterijen inzameling.
– Waterbesparende kranen en douchekoppen.
– Warmte terugwininstallatie.
– Koude- en warmteopslag.
– Grijs watersysteem t.b.v. toiletspoeling.
– Cradle to cradle matrassen.
– Cradle to cradle vloerbedekking in onze hotelgangen.
– Fairtrade linnengoed.
– Led- en overige energiezuinige verlichting op het hele Landgoed.
– FSC papier met Nordic Ecolabel.
– UTZ gecertificeerde koffie.
– Sleutelkaart voor efficiënt energiegebruik.
– Groene energie.
– Gekoelde watertappunten (bronwater van de Utrechtse Heuvelrug).
– Fietsenplan.
– Elektrisch vervoer op het Landgoed.
– Vanaf Station Driebergen-Zeist zijn wij bereikbaar met shuttlebussen op biogas.
– Elektrisch oplaadpunt voor auto’s.
– Elektrisch oplaadpunt voor fietsen.
– Groene Led-verlichting op het parkeerterrein om het bioritme van de dieren niet te verstoren.
– Door de wrijving van de lift komt energie vrij die omgezet wordt naar stroom voor de verlichting in de lift.

De totale renovatie/verbouwing van onze hotelkamers is uitgevoerd onder toezicht en verantwoording van architect Thomas Rau. Thomas Rau wordt beschouwd als autoriteit en toonaangevend ontwerper van ecologisch verantwoorde gebouwen (www.rau.eu).

Profit

Landgoed Zonheuvel vindt de financiële  ruimte die ontstaat door een eerlijke beloning voor geleverde waar/producten van zeer groot belang.  Via betere handelsvoorwaarden bij inkoop van duurzame producten verbeteren boeren/producenten geleidelijk aan hun levensstandaard. Ze krijgen middelen in handen om te investeren in hun bedrijfsvoering en in hun milieuprestaties, waarbij biologische certificatie niet zelden de bekroning vormt van hun duurzame inspanningen.

Samen met onze leveranciers kijken wij naar producten/diensten die hiervoor in aanmerking komen.

Auteur: Jaap Jongejan – Doorn 2013